Előrehozott parlamenti választásokat tartanak május 9-én Izlandon – jelentette be pénteken Geir Haarde kormányfő a lakosság nyomására, mely a kormány távozását követeli a gazdasági csőd miatt.


A miniszterelnök közölte: a kormányzó Függetlenségi Párt központi bizottsága és ő maga is azt szeretné, ha május 9-én, szombaton rendeznék meg a választásokat.

A Függetlenségi Párt és koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Szövetség alkotta kormány mandátuma 2011-ben járna le.

A választás részleteiről a Függetlenségi Párt a hét végén tárgyal.

Az izlandi bankrendszer az ősszel omlott össze az adósságok súlya alatt, zuhant a nemzeti valuta árfolyama, míg az infláció és a munkanélküliség szárnyal. A szigetországban egy hónapja tartó tüntetések résztvevői a kormány távozását követelik.

Az 57 éves Haarde a kormány honlapján közzétett közleményében bejelentette: a múlt heti orvosi rutinvizsgálatok során rosszindulatú daganatot találtak a torkában, és a betegsége miatt nem jelölteti magát a konzervatív Függetlenségi Párt elnöki tisztére a március végi pártkongresszuson. A kormány továbbra is dolgozik a gazdasági válság megoldásán - tette hozzá.

(Echo TV)

A bejegyzés trackback címe:

https://fefehir.blog.hu/api/trackback/id/tr21899203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása