Hamarosan véget érhet Vojiszlav Seselj pere a hágai nemzetközi bíróság előtt, következtetnek a helyzetismerők. Az ítéletre már csak hónapokat, nem pedig éveket kell várni. Egyes jogszakértők - maga Seselj is - enyhébb börtönbüntetésre vagy akár felmentő ítéletre is számítanak Mivel a szélsőséges politikai nézeteiről ismert szerb vádlott már 2003 február óta - tehát már hat éve - a schevenigeni fogdában van, s a hágai elítéltek általában büntetésüknek kétharmad részét töltik le csupán, Seselj várhatólag az ítélethirdetés után szabadlábra kerül.
 

Ezt már a vádlott és jogi tanácsadói is kikalkulálhatták, mivel Seselj váratlanul lemondott a védelem bizonyítékainak ismertetéséről, nem húzná az időt, mindjárt a záró védőbeszédét mondaná, amint a vád befejezné a bizonyító eljárást, amire egyébként már csak 18 munkaórája van. A törvényszéken nem kívántak ezzel kapcsolatban találgatásokba bocsátkozni. Hiszen még meg sem kapták Seselj levelét, amelyben lemond a bizonyítékok ismertetéséről.

A helyzetet azonban bonyolította, hogy közben a minap újabb vádat emeltek ellene a bírósággal szembeni tiszteletlenségért. Seselj ugyanis egyik könyvében felfedte a védett tanúk kilétét. Egy ilyen per pedig ugyancsak elhúzódhat, ha az érte járó büntetés nem is nagy. Korábban ilyenért 3-5 hónapos börtönt szabott ki a bíróság, ám maga az eljárás ideje ennek akár háromszorosa is lehet.

Mint ismeretes, Seselj az 1991 és 1993 között a horvátok és muzulmánok ellen Horvátországban, Boszniában és Vajdaságban elkövetett bűncselekmények miatt áll a bíróság előtt. A per 2007 novemberében kezdődött. A szélsőséges nézeteiről ismert nacionalista politikus 2003 februárjában önként, nagy médiafelhajtás közepette utazott el Hágába.

(Lánchíd Rádió)

A bejegyzés trackback címe:

https://fefehir.blog.hu/api/trackback/id/tr23898297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása