Az Európai Unióhoz csatlakozott új tagországok közül Magyarországot érinti a legerősebben a nemzetközi pénzügyi válság - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Külhoni lapszemle.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG - "Magyarország gyorsabban csúszik a gazdasági visszaesésbe, mint az feltételezhető volt. Ahogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a televízióban bejelentette, a bruttó nemzeti össztermék csökkenése az idei évben elérheti a két vagy három százalékot. Mindeddig egy százalékkal számoltak. Az Európai Unióhoz csatlakozott új tagországok közül Magyarországot érinti a legerősebben a nemzetközi pénzügyi válság."

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG - "Debrecen, mely lakosságának létszámát tekintve Magyarország második legnagyobb városa, nemcsak a hagyományokban gazdag magyar kálvinizmus kialakulásának helye, hanem látványos kulturális központ is. (...) A város megjelenése első látásra meglehetősen modern egy olyan településhez képest, amelyet a XIII. században alapítottak, és amely ezt követően hosszú időn át az egyik legtehetősebb magyar kereskedőváros volt. Nem csak a vasútállomás új, a házak többségét is a második világháború után építették. (...) Ahogy a "kálvinista Rómában", vagyis Debrecenben gyakran hivatkoznak az úgynevezett "protestáns erényekre", az tovább él és hatást gyakorol Világosi Jánosra, a Hortobágyi Nemzeti Park biológusára is. Ő azt mondja, hogy "Magyarország többi, túlnyomórészt katolikus része a reformátusokat átlagon felül szorgalmasnak és takarékosnak tartja. Ehhez jön még a magas fokú öntudatosság és a hangsúlyos közösségi érzés." Ebből gyökerezik az a feltevés, hogy a reformátusoknak gazdaságilag jobban megy, mint a többi magyarnak."

(Heti Válasz)

A bejegyzés trackback címe:

https://fefehir.blog.hu/api/trackback/id/tr95900611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása