Tizennégy évvel a magyar gazdaságpolitika egyik legmarkánsabb és legtöbbet vitatott intézkedéssorozata, a Bokros-csomag után, a volt pénzügyminiszter ismét hallat magáról.

Legújabb, most megjelenő tanulmányában összefoglalja reformjavaslatait, amelyeknek legfontosabb területei az egészségügy, az oktatás, a nyugdíjrendszer, a közigazgatás és a közteherviselés. Az egészségügyben például azt javasolja, hogy minden 18 éven felüli állampolgár fizessen egészségbiztosítási járulékot, még a nyugdíjasok is. Tanulmányában arra is kitér, hogy meg kellene szüntetni a minimálbér adómentességét, de értelmetlennek találja a 13. havi nyugdíjat és a fizetést is. Bokros Lajos szerint az igazi adóreform, az adóalanyok és az adózás alá vonható jövedelmek körének szélesítése és nem az adókulcsok csökkentése.

A Bokros-csomag meghirdetése előtt (1995) Magyarország két egymást követő évben hatalmas fizetésimérleg-hiányt mutatott fel, és nemzetközi megítélése romlani kezdett. A bevezetett intézkedések eredményeképpen elkerülhető lett a pénzügyi katasztrófa. A GDP várt erős csökkenése helyett a gazdaság tovább bővült, a munkanélküliségi rátát pedig sikerült változatlanul tartani. Természetesen a javulásnak súlyos ára volt: számottevően csökkent az életszínvonal, az infláció jelentősen felgyorsult és elérte az évi 28,2 százalékot. A Bokros-csomag érthetően nem váltott ki osztatlan egyetértést a társadalomban, de még ellenzői is elismerték, hogy az akkori megszorítások elkerülhetetlenek voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fefehir.blog.hu/api/trackback/id/tr47898231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása